poniedziałek, 5 stycznia 2015

Chleb żytni na zakwasie.


W pieczeniu chleba odnajduję magię, miłość, ekscytację, satysfakcję. W całym procesie dążenia do doskonałości, to jego niedoskonałość jest najbardziej ujmująca. Pęknięcia, rumiany kolor, zapach. Tyle miłości w jednym bochenku chleba.



Chleb żytni na zakwasie z niewielką ilością mąki pszennej i drożdży, to kolejna pozycja z książki
 J. Hamelman "Chleb"


Zakwas :

- 363 g mąki żytniej chlebowej
- 289 g wody
- 17 g ( 2 łyżki ) dojrzałego zakwasu

Wszystkie składniki na zakwas umieszczamy w misie, łączymy dokładnie i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze 21 stopni.


Ciasto właściwe :

- 235 g mąki żytniej chlebowej
- 309 g mąki pszennej chlebowej
- 391 g wody
- 17 g soli
- 3 g drożdży instant
- cały zakwas

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i przy pomocy dłoni zagarniamy ciasto do środka. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 8 minut. Jeżeli posiadamy dobry sprzęt, który poradzi sobie z ciężkim ciastem chlebowym to przez pierwsze 3 minuty mieszamy na pierwszej prędkości, a kolejne 2 minuty na drugiej.
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 - 45 minut do podjęcia pracy przez drożdże.



Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na dwie równe porcje i formujemy bochenki. Przekładamy do omączonych koszyków, posypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut w temperaturze 27 stopni ( u mnie przy kaloryferze ).


Piekarnik wraz z blaszką lub kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 240 stopni. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Gorącą blachę wyjmujemy z nagrzanego piekarnika i ostrożnie przekładamy chleb. Zdecydowanym ruchem robimy  nacięcia na chlebie. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 240 stopni, kolejne 30-40 minut w temperaturze 230 ( u mnie 200) stopni. Upieczony chleb powinien leżakować 24 godziny zanim zaczniemy go kroić. 
Smacznego.

  



14 komentarzy:

  1. Ja właśnie wyjęłam chleb z piekarnika :) i muszę się z Tobą zgodzić pieczenie chleba to fascynacja, miłość, zapach, oczekiwanie.....Książka J. Hamelmana niesamowita. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb wygląda fantastycznie, a smak i zapach z pewnością niezastąpione! poza tym, świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Chciałam pokazać na zdjęciach, że wbrew pozorom pieczenia chleba nie jest takie trudne i nie potrzeba nam do tego super maszyny, wystarczą tylko nasze ręce. :)

      Usuń
  3. Uwielbiam piec chleb, to naprawde relaksujące i pełne pasji zajęcie:). Wypróbuję Twój przepis, bo bochenki wyglądają pięknie .... podobnie jak Twoje dłonie na zdjeciach:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej niesamowite jest to jak te wszystkie emocje ujęłaś na swoich zdjęciach - widać całą magię procesu tworzenia i miłość do tego tak cudownie niedoskonałego bochenka. Zakochałem się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za to, że to dostrzegłeś :) Pozdrawiam :)

      Usuń