wtorek, 2 grudnia 2014

Wegańska pieczeń świąteczna.



Kolejna wegańska świąteczna propozycja to pieczeń, która skradła moje serce. Użyłam do niej niepalonej kaszy gryczanej i upieczonej słodkiej papryki. Z kilku składników powstało coś naprawdę pysznego i bardzo zdrowego. 


Składniki :

-250 g upieczonej i obranej ze skóry słodkiej papryki
- 1 upieczony ząbek czosnku (można użyć też świeżego )
-1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej (125 ml)
-1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
-1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka majeranku
-sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek 
- 3 liście laurowe 



Sposób przygotowania :

Soczewicę i kaszę gotujemy w proporcjach pól szklanki suchego produktu w szklance wody do 20 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z gałązką tymianku. Upieczoną i obraną paprykę kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, doprawiamy i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę przekładamy do foremki ( 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią  wyrównujemy wierzch pieczeni, układamy liście laurowe lekko je wciskając, polewamy 2 łyżkami oleju rzepakowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do 30 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ( najlepiej pozostawić na całą noc w lodówce)

Smacznego.


2 komentarze: