wtorek, 16 grudnia 2014

Tort czekoladowo- buraczany z białym kremem.


Nigel Slater to od niego wszystko się zaczęło, a w sumie to po obejrzeniu odcinka jego programu. Uwielbiam go za wszystko, technikę gotowania, łączenie smaków, sposób w jaki o tym opowiada i jego piękny ogród. Za każdym razem, gdy zasiadam przed telewizorem by oglądać jego program mam w ręku długopis i kartkę papieru, bo wiem, że w programie pojawi się przepis, który na pewno będę chciała odtworzyć. 
Tak też się stało gdy zobaczyłam w programie jego wersję ciasta czekoladowego z dodatkiem gotowanych buraków, a że ja uwielbiam buraki to zaraz po zakończeniu odcinka pobiegłam do kuchni i zabrałam się do pracy. 
Po małych modyfikacjach z pysznego ciasta powstał obłędny tort. 



Składniki na ciasto :
( Forma o średnicy 23 cm)

- 4 średnie buraki ugotowane i zmiksowane na puree
- tabliczka gorzkiej czekolady 70 %
- 4 łyżki mocnego espresso
- 1 łyżka brandy
- 135 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 200 g masła
-5 jaj
- 1 szklanka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania :

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy gorące espresso, brandy i masło pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i lekko ją studzimy. W misce ucieramy żółtka z cukrem na białą masę. Do jeszcze ciepłej czekolady powolnym strumieniem wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy puree z buraka i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo łączymy z masą. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy z płynną masą ( suche składniki do mokrych, a nie na odwrót). Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia na kilka godzin lub całą noc.


Składniki na masę :

- 1 i 1/2 opakowania serka mascarpone ( opakowanie 250 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g dobrej, białej czekolady
- 450 ml tłustej 32 % , słodkiej śmietany
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania :

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone  przy pomocy rózgi łączymy z cukrem pudrem, sokiem i otartą skórką z pomarańcza. Dodajemy przestudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie łączymy. 


Wykonanie :

Ciasto buraczano - czekoladowe dzielimy na 3 równe części.  Pierwszą cześć ciasta umieszczamy na paterze i smarujemy 1/4 częścią kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając. Czynność powtarzamy przy kolejnym blacie ciasta. Tort wykańczamy smarując pozostałą częścią kremu wierzch i boki. Dekorujemy według własnej wizji. Tort chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego.



4 komentarze: