środa, 3 grudnia 2014

Sernik tradycyjny.


Serniki darze szczególną sympatią, ale muszą spełniać kilka warunków. Po pierwsze muszą być puszyste, po drugie lekko wilgotne, a po trzecie delikatne i z użyciem prawdziwej wanilii. Ten spełnia wszystkie te warunki dlatego nie wyobrażam sobie Świąt bez niego. Mój ideał.



Składniki :
(Porcja na blaszkę o wymiarach 20-23 cm)

-1/2 kg tłustego białego sera, trzykrotnie mielonego ( mój został zmielony w malakserze)
-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-5 jaj
-100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
-1/2 laski wanilii


Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z serem i żółtkiem ( dodajemy stopniowo po żółtku i łyżce sera). Do masy serowej wolnym strumieniem wlewamy masło ciągle ucierając. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, skrobię ziemniaczaną i miksujemy do napuszenia masy tak ok 3-5 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni ( termoobieg) i przez pierwsze  10 minut pieczemy w tej temperaturze, a kolejne 50 minut w 120 stopniach (termoobieg). Jeżeli pieczemy w piekarniku góra- dół trzeba zwiększyć temperaturę o 20 stopni. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.

Smacznego.


6 komentarzy:

  1. Święta bez sernika... ciężko mi sobie wyobrazić. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie wyobrażam sobie świąt bez niego :)

      Usuń
  2. I ta puszysta struktura...pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zasługa pieczenia w niskiej temperaturze :)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :) Takiemu nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń