piątek, 19 grudnia 2014

Sernik kokosowy.


Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach taki właśnie jest ten sernik. Przepis powstał całkiem przypadkowo jakieś dwa lata temu. Jest to mój "must have" każdych świąt. Dzielę się z Wami tym przepisem i mam nadzieję, że jego smak tak samo Was zachwyci  jak i mnie.

W tym przepisie warto użyć produktów wysokiej jakości szczególnie tyczy się to mleczka kokosowego, które odgrywa tu bardzo ważną, jak nie najważniejszą rolę. Ricottę spokojnie możecie zamienić na serek typu soft cheese, nie zmienia to faktury ani smaku sernika, ważne jednak jest to aby zawsze występował mascarpone. 




Składniki na spód :

- 200 g ciasteczek zbożowych
- 80 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania :

Ciastka i masło zmielić w malakserze. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową równomiernie rozprowadzamy lekko dociskając dłonią. Chłodzimy w lodówce przez minimum 10 minut.




Składniki na sernik :
(porcja na blaszkę 23 cm)

-250 g serka mascarpone
-250 g serka ricotta lub serka typu soft cheese
- puszka mleczka kokosowego dobrze schłodzonego ( tylko stała cześć)
-5 jaj
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

Sposób przygotowania :

Do cukru pudru dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce serków, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Powolnym strumieniem dolewamy masło ciągle miksując, dodajemy  mąkę ziemniaczaną. Mleczko kokosowe ( tylko stała, gęsta część) ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Dodajemy do masy serowej i ubijamy do lekkiego napowietrzenia masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo delikatnie mieszając. Masę przelewamy do tortownicy. Przez pierwsze 10 minut sernik pieczemy w 120 (termoobieg), zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 80 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony  sernik chłodzimy w lodówce przez noc.


Składniki na krem :

- 200 ml słodkiej tłustej śmietany 36 %
-100 g dobrej białej czekolady
- 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie kremu :

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno , dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Dodajemy partiami przestudzoną czekoladę delikatnie mieszając do połączenia składników. Gotowym kremem smarujemy wierzch sernika. Ozdabiamy według własnej wizji (ja użyłam prażonych pistacji). Chłodzimy w lodówce około 4 godzin. 

Smacznego.


6 komentarzy: