wtorek, 9 grudnia 2014

Ryba w sosie szafranowym.


Delikatna, biała ryba w maślanym sosie szafranowym.

Powoli zaczynam planować świąteczne menu. Rozmyślać, które z  nowych potraw pojawią się na stole, a którymi nie warto zaprzątać sobie głowę.
Świąteczny obiad nie musi obfitować tylko w dania mięsne, można wzbogacić go również o ryby, które bardzo sobie cenię.
Do tego dania warto wybrać świeżą rybę o delikatnym, białym mięsie. 


Składniki :
(Porcja dla 2 osób)

- 4 świeże filety ze skórą z białej ryby (500 g), dorsz, mintaj,okoń
- 1 szalotka drobno pokrojona
- łyżka masła klarowanego
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- szczypta szafranu
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 100 ml dobrej słodkiej śmietany
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka masła
- ok 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania :

W rondlu rozgrzewamy masło klarowane i szklimy szalotkę. Dodajemy wino, szafran, skórkę z cytryny i redukujemy płyn o połowę. W kubeczku mieszamy śmietanę z ciepłą wodą i sosem rybnym. Do zredukowanego wina powolnym strumieniem wlewamy śmietanę energicznie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu od 7 do 10 minut. 
Na koniec dodajemy masło, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Gdyby sos był za rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej ( 1 łyżeczkę mąki mieszamy z odrobiną wody i stopniowo dodajemy do sosu mieszając przy tym energicznie, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję).
Filety ryby osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy z obu stron, obtaczamy w mące krupczatce i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Rybę serwujemy polaną sosem szafranowym.

Smacznego.


2 komentarze: