piątek, 12 grudnia 2014

Kacze udka w pomarańczach z nutą cynamonu i anyżu.


Do świąt pozostały tylko dwa tygodnie, ależ ten czas leci. Jeszcze tak całkiem  niedawno wylegiwałam się w ogrodzie, przechadzałam  pomiędzy grządkami warzyw, nawet nie wiem  kiedy ten czas  minął. 
Powoli zaczynam ozdabiać i sprzątać dom, choinka już kupiona czeka w ogrodzie. Menu świąteczne prawie na 100 procent ustalone. Pozostało mi tylko być grzeczną i czekać na Świętego Mikołaja.

Lubię połączenie kaczki ze słodyczą  pomarańczy, lekko kwaśnym jabłkiem i korzennym aromatem cynamonu i anyżu.


Składniki :
(Porcja dla 2 osób)

-2 kacze udka (500 g)
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 odfiletowywana pomarańcza
- skórka otarta z pomarańczy
- 150 ml porto
- 1 szalotka przekrojona na pół
- 2 spore gałązki tymianku
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść świeżej żurawiny lub suszonej
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml przegotowanej wody



Sposób przygotowania :

W brytfance układamy na dnie pokrojone w ćwiartki jabłko, kawałki pomarańcza. Kacze udka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem. Układamy na owocach. Zalewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Naczynie przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( termoobieg). Pieczemy 2- 2 i 1/2 godziny co jakiś czas podlewając kaczkę wytworzonym sosem. Ostatnie 10-15 minut zwiększamy temperaturę i pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach. 
Wyjmujemy kaczkę z brytfanki i dajemy jej chwilę by odpoczęła, a my  w międzyczasie przygotowujemy sos. Brytfankę z całą zawartością sosu  podlewamy wodą, odrobiną sherry lub brandy i redukujemy o połowę. W razie konieczności sos lekko zagęszczamy mąką, Przecedzamy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kaczkę serwujemy polaną  sosem.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz