wtorek, 25 listopada 2014

Zupa z pasternaku z jabłkiem i korzeniem kurkumy.


 Pogoda jest kapryśna deszcz, silne podmuchy wiatru, czasem jakiś promyk słońca się wychyli zza chmur. Jesień to zdecydowanie  pora zup, które rozgrzeją nasze zmarznięte ciała.



Składniki :
-250 g  pasternaku (3 średnie szt)
-100 g korzenia selera 
-1 średni ziemniak
- 1/2 cebuli
- łyżka masła klarowanego lub kokosowego wersji wegańskiej
- łyżka oleju rzepakowego
-1 średnie jabłko
- 500 ml delikatnego wywaru warzywnego lub wody
-150 ml mleka roślinnego niesłodzonego (użyłam migdałowego)
- 1 cm startego korzenia kurkumy



Sposób przygotowania:

Wszystkie produkty kroimy w kostkę jednakowej wielkości. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcze i przesmażamy cebulę ok. 2 minut. Dodajemy pozostałe składniki, smażymy 3-4 minuty, wlewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Zupę miksujemy na gładki krem stopniowo wlewając mleko roślinne. Zupę serwujemy z prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz