piątek, 21 listopada 2014

Wieniec drożdżowy z konfiturą z dyni i kardamonem.


Uwielbiam celebrować śniadania. Delektować się aromatyczną kawą z kardamonem, wsłuchując się w dźwięki, które dochodzą z zewnątrz. Rozmyślać o sprawach, ważnych i tych mniej istotnych. Cieszyć się chwilą. 






Konfitura z dyni:

- 1 szklanka puree z dyni 
- 1/3 szklanki cukru (biały lub trzcinowy)
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- 3 strąki kardamonu lekko zgniecione

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut lub do zagęszczenia konfitury.
 Studzimy.




Wieniec drożdżowy :

-20 g świeżych drożdży
-150 ml. letniego mleka
-3 łyżeczki cukru
- 300-350 g mąki pszennej
-1 jajo
-50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
-1/3 łyżeczki soli

Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Dodać zaczyn drożdżowy, jajko i 30 g masła. Zagnieść elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Posmarować 3-4 łyżkami konfitury dyniowej, posypać cukrem trzcinowy, łyżeczką cynamonu i 1/2 łyżeczką mielonego kardamonu. Ciasto zwinąć  w rulon ( jak roladę), a następnie przeciąć wzdłuż na pół. Obie części zawijać na przemian w warkocz, starając się, aby rozcięcie z widocznymi warstwami ciasta i nadzienia znajdowało się na wierzchu. 
Następnie połączyć oba końce tak, aby powstał okrągły wieniec.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym masłem, posypać cukrem.
Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego.



4 komentarze: