wtorek, 18 listopada 2014

Makaron z dyni.

Dynia makaronowa nie jest jeszcze tak popularna jak inne odmiany, ale warto zwrócić na nią swoją uwagę. Przypadkowo  trafiłam na to cudo w jednym z lokalnych sklepów, a pani przy kasie była pewna, że sprzedaje mi melona :)

 Dynia po upieczeniu wyglądem przypomina nitki makaronu. Ma bardzo łagodny smak, dlatego warto przyrządzać ją z dodatkiem świeżych ziół, papryki i czosnku w wersji na wytrawnie. Na słodko w formie śniadaniowych placuszków z dodatkiem cynamonu i jogurtu.





Składniki na 4 porcje :

1  dynia makaronowa
6 listków świeżej szałwii
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka parmezanu


Sposób przygotowania :

Dynie kroimy na pół. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut) Dynię wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Widelcem wydobywamy farsz.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy pokrojone listki szałwii i krótko smażymy. Dodajemy nitki dyni makaronowej, smażymy ok 2 - 4 minut lub do zagrzania składników. Doprawiamy solą,  pieprzem i wędzoną papryką. Serwujemy z orzeszkami piniowymi i parmezanem.

 Smacznego.


2 komentarze: