sobota, 18 października 2014

Wegański sernik z galaretką z mango.

Ze wszystkich ciast na świecie to właśnie serniki darzę największą sympatią. Moim faworytem jest tradycyjny, pieczony, ale ze  względu na ilość białego cukru czy też masła robię go tylko od święta.

Odkąd poznałam smak sernika z tofu w wersji raw, często pojawia  się na moim stole. Słodzę go syropem klonowym lub jasnym cukrem muscovado. Pojawiło się  u mnie wiele jego wariacji - był tradycyjny waniliowy, z czekoladą czy karmelem, z irish cream, a nawet z dynią. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem.


Składniki na spód :

3 spore garście orzechów (mix)
1 spora garść daktyli (namoczonych we wrzątku przez 10 min)
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka oleju kokosowego

Do malaksera wrzucamy orzechy i rozdrabniamy na dość drobne kawałki, dodajemy daktyle,  syrop klonowy, olej kokosowy i miksujemy, aż powstanie zwarta masa. Do 20 cm tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę, spłaszczamy dłonią  zwilżoną wodą i  wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.


Galaretka z mango:

1 duże dojrzałe mango
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 czubate łyżki agaru
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka ksylitolu

Obrane i pokrojone mango mielimy na gładkie puree w blenderze. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut lub do całkowitego rozpuszczenia agaru.


Masa z tofu:

300 g tofu 
łyżeczka pasty waniliowej
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado (zmielić na cukier puder w młynku do kawy)
2-3 łyżki syropu klonowego
sok z 1 cytryny
sok z połowy limonki
100 ml mleka roślinnego
2 czubate łyżki agaru
1/2 laski wanilii

Do malaksera wkładamy tofu, sok z cytryny i cukier - miksujemy do uzyskania jednolitej,  gładkiej masy. W międzyczasie, w rondelku podgrzewamy mleko roślinne z laską wanilii i rozpuszczamy agar; gotujemy od 5 do 10 minut, aż agar całkowicie się rozpuści. Do masy serowej dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Po chwili, ciągle miksując, małym strumieniem dolewamy jeszcze ciepły agar. Na orzechowy spód  przelewamy masę serową - chłodzimy  w lodówce ok. 2 godzin. Wyjmujemy sernik z lodówki i wylewamy na wierzch letnią  galaretką z mango. Chłodzimy w lodówce przez noc. 
Sernik po 2 dobach w lodówce cudownie przechodzi aromatami i wtedy jest najlepszy, ale jak tu wytrzymać 2 doby, kiedy takie cudo kusi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz