czwartek, 23 października 2014

Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków.

Za oknem szaleje wichura, ani myślę wychylać nosa z domu. Brrr zimno, nic mi się nie chce. Ach gdzie jesteś lato? Tęsknię!

Na ratunek wkracza talerz gorącej, rozgrzewającej zupy ze słodkich ziemniaków. Jej piękny pomarańczowy kolor sprawia, że pojawia się lekki uśmiech na mojej twarzy i całkowicie zapominam o złej aurze panującej  za oknem.


Składniki :

350 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę
1 słodka, twarda gruszka pokrojona w kostkę
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 cm tartego imbiru
150 ml mleczka kokosowego z puszki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka oleju kokosowego
1/3 papryczki chili
3-4 listki świeżej szałwii
400 ml bulionu warzywnego lub przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania :

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, tarty imbir i drobno pokrojone chili, podsmażamy ok. 1 minuty. Dodajemy gałkę muszkatołową, gruszkę i ziemniaka, dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy. Warzywa zalewamy ciepłą wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień na średni (płyta na 2). Gotujemy ok. 15-20 minut lub miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowaną szałwię i mleczko kokosowe. Zupę blendujemy do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Zupę serwujemy z prażonymi ziarnami płatków migdałów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz