czwartek, 9 października 2014

Proste bezglutenowe, wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami.

Czekolady nigdy za wiele. Kolejna propozycja na czekoladowe ciacho. Aromatyczne, bardzo czekoladowe i proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem owoców. Ciasto możemy upiec w jednej większej formie np. keksówce  do 20 cm  lub blaszce na babeczki. Zamiast jabłek możemy użyć śliwki, gruszki lub inne twarde owoce.


Składniki suche:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej
½ łyżeczki sody
1 szczypta soli


Składniki mokre:

75 g czekolady 85%
1 czubata łyżka stołowa oleju kokosowego
1 łyżeczka pasty waniliowej lub dobre esencji waniliowej
6 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy w wersji niewegańskiej, możemy użyć miodu akacjowego
1 łyżeczka octu winnego
¾ szklanki mleka kokosowego(z kartonu, nie z puszki) lub innego mleka roślinnego
1 twarde jabłko


Sposób przygotowania:

Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Mąkę, sól i sodę przesiać do miski.
Suche składniki przesypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy do połączenia składników (zasada jak przy muffinkach).
Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję, ale nie za płynną. Jeżeli będzie za gęste dodajemy trochę mleka, jak za rzadkie dosypujemy mąkę.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki o średnicy max. 20 cm. do 3/4 wysokości lub foremki na babeczki (ja użyłam małej żeliwnej patelni o średnicy ok.17 cm).
Do ciasta lekko wciskamy kawałki jabłka, tak aby wystawały ponad powierzchnią (ważne jest to ,aby kawałki jabłka się ze sobą nie stykały).
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg 150°C) i pieczemy 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka .




3 komentarze:

  1. Jakie puszyste! I te owoce zatopione w nim. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda cudownie :) Takie obłędnie czekoladowe musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń