czwartek, 30 października 2014

Pełnoziarniste ciasteczka z mleczną czekoladą i orzechami.

Idealne pełnoziarniste ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku z nutą orzechową. Ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Mają w sobie magię. Świetnie komponują się z popołudniową kawą czy też szklanką mleka wieczorową porą.



Składniki :

100 g zimnego masła
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 filiżanki (250 ml) mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 filiżanki cukru jasnego muskovado
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 garśc orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni i pokrojonych drobno
1 tabliczka dobrej mlecznej czekolady
szczypta soli


Sposób przygotowania :

W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy nadal ucierając. Do masy maślanej dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy połamaną drobno czekoladę i orzechy. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Układamy na blasze po 1 łyżce masy ( ja używam łyżki do lodów ) w 4 cm odstępach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 minut.
Studzimy na kratce.

Inspirację zaczerpnęłam ze strony ,,White Plate "

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz