środa, 22 października 2014

Pełnoziarniste babeczki z jabłkiem, cynamonem i płatkami migdałowymi.

Jesienne babeczki jabłkowe z aromatycznym cynamonem i rumianymi płatkami migdałowymi. Idealnie sprawdzą się w formie drugiego śniadania. Bardzo proste do wykonania.

Pomysł na babeczki zaczerpnęłam z książki "What Katie Ate".  Troszkę go zmodyfikowałam, zamieniłam kilka składników np. białą mąkę na pełnoziarnistą, cukier puder na jasny muscovado.


Składniki na 6 porcji:

Składniki suche:

90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
35 g mąki migdałowej
60 g jasnego cukru muskovado
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Składniki mokre:

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 rozkłócone jajo
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
ok 100 ml wody w temperaturze pokojowej
1 średnie jabłko starte na tarce o grubych oczkach

Dodatkowo:

 płatki migdałów


Sposób przygotowania:

W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, dokładnie wszystko wymieszaj. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki łącznie ze startym jabłkiem. Do mokrych składników dodawaj stopniowo składniki suche,delikatnie zamieszaj. Do foremki na babeczki wyłożonej papilotkami nakładaj porcję ciasta do 3/4 jej wysokości. 
Każdą babeczkę posyp płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Babeczki pieczemy 25-30 minut (lub do tak zwanego suchego patyczka)  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, lub do 200 stopni bez termoobiegu.


5 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie, z chrupiącą skórką!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) nie tylko wyglądają, ale również smakują. Zapraszam do wypróbowania przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie! A zdjęcia... przepiękne! :)

    OdpowiedzUsuń