piątek, 3 października 2014

Maślane,kruche ciasteczka z cytrynowo-limonkowym curdem.

Ciasteczka są bardzo proste do zrobienia, nie wymagają od nas wiele czasu,wystarczy tylko rękaw cukierniczy i chęci.Możemy je nadziewać  różnymi kremami czekoladowym , cytrynowym, ale również w wydaniu sauté smakują obłędnie.Moje ciasteczka zostały nadziane cytrynowo-limonkowym curdem.Nie wiem dlaczego ale jego smak kojarzy mi się gumami mamba.



Składniki na ciastka :

1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki migdałowej
pół kostki masła
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
pół szklanki cukru trzcinowego
80 ml mleka
2  łyżeczki proszku do pieczenia



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki prócz mleka umieszczamy w malakserze i miksujemy do połączenia składników.Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo mleko.Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką .Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy w centymetrowych odległościach  okrągłe ciastka.Blaszkę z ciastkami wstawiamy na 15 minut do zamrażalki.Ciastka pieczemy  15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe przekładamy na kratkę i studzimy.Wystudzone ciastka przekładamy kremem cytrynowym.



Cytrynowo-limonkowy curd:

sok wyciśnięty z 1.5 cytryny
sok wyciśnięty z 1 limonki
skórka otarta z 1 cytryny i połowy limonki
1 jajo
1 żółtko
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
100 g cukru
1 łyżka masła
Wszystkie składniki prócz masła umieścić w rondelku na palniku i energicznie mieszając podgrzewać do momentu aż masa zgęstnieje.Zdjąć z palnika dodać masło dokładnie wymieszać i z powrotem postawić na palnik o zmniejszonej mocy i gotować kilka chwil ciągle mieszając.Gotowy  curd przelać do słoiczka i schłodzić w lodówce minimalnie przez godzinę.


4 komentarze: