wtorek, 14 października 2014

Drożdżowe bułeczki z jabłkami.

Z jabłkami mam tak, że jak już zaczynam je jeść, to pojawiają się we wszystkich potrawach, na wytrawnie i na słodko. Uwielbiam dodawać je do zup czy też surówek,  fajnie ożywiają ich smak. Była szarlotka, crumble i tartaletki, do kompletu zabrakło bułeczek.  Nadzienie zależne od pory roku.


Przepis na 6 bułeczek:

250 g mąki pszennej tortowej przesianej
12 g drożdży
100 ml letniego mleka
1 roztrzepane jajo
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
szczypta soli


Nadzienie :

4-5 małych jabłek 
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 laski wanilii
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny

Kruszonka :

2 łyżki mąki krupczatki
1 czubata łyżka miękkiego masła
1 czubata łyżka cukru

Dodatkowo :

1 jajo rozkłócone z odrobiną mleka 


Sposób przygotowania :

Z drożdży zrobić zaczyn i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, pod koniec dodać powoli rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok. 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 2 h.
W tym czasie, gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy jabłka.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na rozgrzanym maśle podsmażamy jabłka z cukrem, cynamonem i laską wanilii. Studzimy.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy dłońmi do uzyskania okruszków.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 6 części. Formujemy w okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia obsypanej mąką. Odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie w każdej bułeczce robimy wgłębienie na farsz  dłońmi lub dnem szklanki, dociskając mocno do blaszki. Nakładamy po 1 czubatej łyżce farszu. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.



4 komentarze:

  1. Przepadam za takimi bułeczkami, z jabłkami muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) Powinnaś go rozpromowac na www.dompelenpomyslow.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam ostatnio podobne tylko bez kruszonki, wyszły pyszne. Jedyny ich minus to taki, że za szybko znikają ze stołu ;-) Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.

    OdpowiedzUsuń