piątek, 12 września 2014

Śliwki pod kruszonką.

Crumble- owoce pod kruszonką. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych deserów ,nie ma opcji żeby się nie udał.Zawsze sprawdza się gdy wpadną niezapowiedziani goście.Można go robić i podawać na wiele sposobów .
Latem korzystamy ze świeżych sezonowych owoców ,a zimą idealnie sprawdzą się owoce  mrożone. Tym razem postawiłam  na wersję bezglutenową ,ale z mąki orkiszowej smakuje mi najbardziej.


Składniki na nadzienie:

250 g śliwek węgierek,wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
1-2 łyżki cukru muscovado

Składniki na kruszonkę:

3 łyżki płatków gryczanych
3 łyżki cukru muskovado
2 czubate łyżki mąki gryczanej
50 g zimnego masła
szczypta soli



Sposób przygotowania:

W misce łączymy mąkę z płatkami, solą,  i cukrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, wszystkie składniki rozcieramy w dłoniach, do uzyskania  konsystencji małych okruchów.
W naczyniu do zapiekania układamy śliwki ,posypujemy  cukrem i przykrywamy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do 30 minut lub zarumienienia.Podajemy na ciepło z lodami ,lub kwaśną śmietaną.



2 komentarze: