czwartek, 4 września 2014

Bułeczki burgerowe.

Podstawą dobrego burgera i nieważne czy warzywny czy też mięsny jest buła.Bo czym byłby burger bez niej.Wiele bułek pod wpływem ciepła burgera się rozpada i wtedy nie ma przyjemności z jedzenia tylko walka o przetrwanie ;).
Bułeczki równie dobrze komponują się z masłem i konfiturą.



Składniki na 6 bułeczek:

50 g  miękkiego masła
10 g soli 
1 łyżeczka cukru
10 g drożdży
450 g mąki pszennej chlebowej
100 ml letniej wody
150 ml letniego mleka
1 jajo
2 łyżeczki sezamu
1 łyżka zimnego mleka


Sposób przygotowania:

Robimy zaczyn z drożdży cukru i mleka z odrobiną mąki. Zostawiamy przykryty ściereczką na 15 min, aż zacznie pracować .Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jajko i miękkie masło,wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręcznie ok. 10 min. Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1 godzinę.Odgazowujemy ciasto,dzielimy na 6 równych części i formujemy bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na kolejne 30 minut pod przykryciem.Bułki smarujemy delikatnie pędzelkiem zamoczonym w mleku i posypujemy sezamem.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach lub do zarumienienia.Studzimy na kratce.



2 komentarze: