wtorek, 26 sierpnia 2014

Zupa krem z kukurydzy z gruszką, chili i imbirem

To była moja pierwsza styczność z kukurydzą, oczywiście w wersji nieprzetworzonej. Nie spodziewałam się po niej niczego szczególnego,sama w sobie nie jest zbyt wyrafinowana, ale wzbogacona o kilka dodatków jak chili i imbir zyskała w moich oczach, a w sumie kubkach smakowych. Zapewne pojawi się nie raz na moim stole i niekoniecznie tylko w formie zupy.


Składniki:

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
2 kolby kukurydzy
1 łyżka oleju kokosowego
300 ml.mleczka kokosowego
świeże chili drobno pokrojone,ilośc według własnych kryteriów ostrości
1/2 łyżeczki kurkumy
2 gruszki,lub jabłka starte na grubych oczkach
sól i pieprz do smaku
200-300 ml.wody lub wywaru warzywnego 


Ziarna kukurydzy oddzielić od kolby. Do garnka o grubym dnie na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i lekko ją podsmażamy ok. 1-2 minut. Dodajemy pozostałe składniki (ziemniak, kukurydzę,chili, imbir, gruszki, bądź jabłka) i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Zalewamy ciepłym wywarem lub wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy 20-30 minut. Pod koniec gotowania (5 minut) dolewamy mleczko kokosowe i miksujemy do momentu, aż konsystencja zupy będzie kremowa. Ja dodatkowo przecieram ją przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się łupinek kukurydzy. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Gotujemy jeszcze przez kolejne 5 minut. Zupę serwujemy posypaną wędzoną papryką i świeżą kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz