piątek, 29 sierpnia 2014

Szynka pieczona w miodowej glazurze z jabłkami i rozmarynem.

Domowa szynka kojarzy mi się ze świętami lub niedzielnym obiadem jest w niej coś uroczystego.
W tygodniu w natłoku spraw ciężko jest wygospodarować więcej czasu,ale w weekend warto go poświęcić. Nie ma nic piękniejszego jak celebrowanie posiłków w gronie najbliższych nam ludzi .

Po mięso najlepiej wybrać się do lokalnego rzeźnika,zdecydowanie będzie smaczniejsze od tego z supermarketu.Poproście go aby  ukroił wam kawałek szynki czy schabu z tłuszczem, podczas pieczenia się wytopi ,a mięso dzięki niemu będzie bardziej soczyste i zyska na smaku.

Przed zamarynowaniem, jeżeli szynka posiada tłuszcz robimy kilka niezbyt  głębokich  nacięć wszerz .


Składniki:

1 kg.szynki  lub schabu z boczkiem bez skóry
30 g.masła
3 duże kwaśne jabłka obrane i pokrojone w kostkę
gałązka rozmarynu
1 łyżka tartego imbiru
2-3 łyżki miodu akacjowego
1/3 łyżeczki płatków chili 
2 ząbki czosnku
4 goździki
1 szalotka drobno pokrojona
100 ml. octu winnego lub jabłkowego
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

W garnku roztopić masło dodać jabłka ,imbir,gałązkę rozmarynu,czosnek i cebule.Doprawić solą i pieprzem i gotować 3 minuty.Po tym czasie dodać miód,chili i,goździki i gotować kolejne 3 minuty.Do jabłek  dodać ocet i gotować na wolnym ogniu  do 20 minut.Po tym czasie nasza masa jabłkowa powinna się skarmelizować.

Szynkę lub schab natrzeć solą i pieprzem ,obłożyć masą jabłkową.Mięso można piec w rękawie lub przykryć szczelnie folią aluminiową.Przez pierwsze 2,5 godziny szynkę pieczemy w 150 stopniach ,później temperaturę zwiększamy do 180 stopni i pieczemy przez kolejne pół godziny.Zwiększamy temperaturę do 200 stopni,zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia tak do 10 minut max,lub do momentu aż masa jabłkowa się lekko zarumieni.Po wyjęciu z pieca odstawić mięso na 10 -15 minut dać  mu odpocząć  zanim zaczniemy kroić .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz