czwartek, 28 sierpnia 2014

Orkiszowe pierożki z dynią piżmową.

Właściwie to nie wiem od czego się zaczęło od chęci na pierogi ,czy na dynię, a może jedno i drugie.Pierogi uwielbiam,choć nie zdarza się mi często je robić, są pracochłonne ,ale jak już się na nie decyduję to muszą być jakieś.Mają coś w sobie z naszych pierogów choćby kształt i z włoskich ravioli jak nadzienie.Ciasto na pierogi zostało zrobione z mąki orkiszowej,ale i z pszennej będą smaczne.



Porcja dla 2 osób.

składniki na farsz:

200g puree z dyni
2 łyżki serka koziego typu soft cheese
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cynamonu 

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/3 częśc gorącej wody przegotowanej
szczypta soli
1 łyżeczka oleju lub oliwy

Składniki na sos gruszkowy:

1 łyżka masła
1 gruszka obrana i pokrojona w cienkie paski
gałązka rozmarynu
sok z połowy pomarańczy
1 kieliszek(25g.)miodu pitnego

sól i pieprz do smaku



Puree z dyni:
Dynię umyć, pokroić na kawałki w kształcie półksiężyca razem ze skórką. Usunąć nasiona.Ułożyć na blasze i lekko skropić oliwą.Piec w 180 stopniach 40 minut do 1 godziny.Po upieczeniu ostudzić dynię i oddzielić miąższ od skórki.Przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie puree.


Sposób przyrządzenia :
Składniki na farsz umieszczamy w misce , dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę ,dolewamy wodę ,olej i dodajemy szczyptę soli.Ciasto krótko wyrabiamy i odstawiam na 10 minut żeby odpoczęło.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy gruszkę z rozmarynem tak przez 1 minutę ,po tym czasie dodajemy sok z pomarańczy i mód pitny,doprawiamy solą i pieprzem .Redukujemy ,aż sos lekko zgęstnieje dosłownie kilka minut,zależy nam aby gruszki zachowały kształt.
Ciasto rozwałkować na cienki placek,szklanką wycinać kółka i nakładać po łyżeczce farszu,dokładnie zlepić brzegi.W garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Wrzucać po kilka pierogów i gotować kilka minut.
Gotowe pierogi podawać okraszone sosem gruszkowo-rozmarynowym.


2 komentarze: