środa, 27 sierpnia 2014

Orkiszowa tarta jabłkowa z kardamonem i cynamonem.

Pogoda dziś nam nie sprzyja,jest zimno,buro i pada brrr . Zdecydowanie lato za krótko trwało.Opatulam się w koc i piję gorącą herbatę,a żeby było jeszcze milej zajadam się  orkiszową tartą  z jabłkami i kardamonem.Cudowny aromat cynamonu i kardamonu ,który unosi się po domu pozwala mi choć na chwilę zapomnieć o niezbyt przyjemnym widoku za oknem.


Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,lub pszennej pełnoziarnistej
1 jajo
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego,ja użyłam jasnego muscovado
50 g. zimnego masła
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na nadzienie:

2 duże jabłka
3 łyżki cukru jasnego muscovado,lub trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
2 rozgniecione ziarenka kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
kieliszek brandy
1 łyżeczka masła


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy kruche ciasto,nie za długo.Formujemy kulę,zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum przez godzinę, a najlepiej przez całą noc.Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, i wyklejamy nim posmarowane masłem i obsypane mąką foremki(4 foremki o wymiarach 5-9 cm,lub 1 większa 20cm) lub 1 większą formę do tarty,pozostawiając 1 mniejszą część ciasta na zrobienie kratki,czyli górnej części tarty . Wyklejone ciastem  foremki nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C(termoobieg 150°C) i zajmujemy się naszymi jabłkami.Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na niezbyt drobną kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny.Na rozgrzane masło wrzucamy jabłka ,dodajemy cukier ,cynamon i kardamon.Lekko je podsmażamy ok 1 minut,podlewamy brandy i podpalamy.Jabłkowe nadzienie chłodzimy.Wyjmujemy ciasto z lodówki i pieczemy 10-15 minut z obciążeniem(kulki ceramiczne lub fasola)Po tym czasie ciasto powinno nam się lekko zarumienić.Ciasto obsypujemy  bułką tartą ,wypełniamy farszem,z którego usunęliśmy  kardamon. Z pozostałej części ciasta robimy paski,które utworzą kratkę.Wstawiam do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, lub do zarumienienia.Po całkowitym ostudzeniu  lekko posypujemy cukrem pudrem.Można serwować z lodami waniliowymi.




2 komentarze:

  1. Kochana nareszcie blog :) Na pewno będę zaglądać. Pozdrawiam serdecznie. Delicious Titbits :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Długo się wahałam,ale co tam raz kozie śmierć.Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń