wtorek, 26 sierpnia 2014

Domowy chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z ziarenkami.

Nie ma nic lepszego jak własnoręcznie zrobiony chleb na zakwasie. Jego cudowny zapach, który unosi się po domu,zaraz po upieczeniu jak z najlepszej piekarni w mieście i choć jest on dość wymagający i pracochłonny to dla tego smaku warto się poświęcić. Pamiętam pierwsze bochenki, które wyszły z pod mojej ręki, nie były idealne, jakieś takie koślawe, czasem nawet zbyt płaskie, za to smak rekompensował ich niezbyt urodziwy wygląd. Trochę minęło czasu zanim doszłam do wprawy z idealnym składaniem i formowaniem bochenka, teraz jestem w tym mistrzynią. Nauki składania chleba pobierałam na yutubie, polecam :)



Składniki:

130 g. ziaren (otręby,pestki słonecznika,dyni,siemienie lniane,płatki owsiane)
100 g.mąki orkiszowej pełnoziarnistej
10 g.soli
150 g.aktywnego zakwasu żytniego
300 g.mąki pszennej chlebowej
350 ml.letniej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misie, dokładnie mieszamy,dolewamy wodę i wyrabiamy ręcznie ok.15 minut,w mikserze 10 minut.Miskę z wyrobionym chlebem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na obsypany mąką blat i uformować bochenek chleba.Bochenek przełożyć do koszyka do wyrastania chleba przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki.Rano nagrzać piekarnik do 230°C z kamieniem do pizzy lub zwykłą płaską blachą jak na ciasteczka.Na dole naszego piekarnika umieszczamy pojemnik z zimną wodą ,dzięki niej nasz chlebek zyska idealnie chrupiącą skórkę.Gdy piekarnik uzyska odpowiednią temperaturę ,ostrożnie przekładamy chlebuś na gorącą blachę,zdecydowanym ,szybkim ruchem robimy 3-4 nie za głębokie nacięcia nożem.Spryskujemy drzwiczki i dół piekarnika zimną wodą.Przez pierwsze 10 minut nasz chleb pieczemy w 230°C ,później obniżamy temperaturę do 210°C stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.Studzimy na kratce.Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz