środa, 27 sierpnia 2014

Ciasteczka migdałowe z konfiturą.

Ekspresowe ciasteczka, czasem taki przepis potrafi nas uratować gdy wpadnie niezapowiedziany gość. Nie wymagają zbyt wiele czasu,wystarczy kilka podstawowych składników i możemy rozkoszować się nimi z naszym przyjacielem przy kawie.





Składniki:

4 czubate łyżki mączki migdałowej
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka syropu klonowego
2 czubate łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka oleju kokosowego(najlepiej raw)


Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy i dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Z ciasta formujemy 6 kulek troszkę większych od orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Małym palcem robimy niewielkie wgłębienia na konfiturę. Blaszkę z ciastkami wkładamy do zamrażalki na ok. 10 minut, w między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 oC. Wyjmujemy ciastka i nadziewamy je przy pomocy łyżeczki. Pieczemy 10-15 minut lub do ich zarumienienia. Upieczone delikatnie przekładamy na kratkę przy pomocy szpatułki do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz